8 leggyakoribb téma

Ismeri a fokhagyma jótékony hatásait?

717
HOZZÁSZÓLÁS:

A fokhagymáról már a legrégebbi iratokban is találunk feljegyzéseket. Herodotos görög történetíró leírja, hogy a Kheopsz piramist építő munkások táplálékának legfontosabb összetevője a fokhagyma, a hagyma és a retek volt. Érdekesség, hogy a legendás fáraó, Tutanhamon sírkamrájában fokhagymagerezdeket találtak, amiket azért temettek el a fáraóval, hogy azok a túlvilágon is rendelkezésére álljanak.
Plinius megírta, hogy a fokhagyma szent növény volt a régi Egyiptomban, mert amikor esküt tettek, fokhagymát tartottak a kezükben.

A német egyiptológus Georg Mirots Ebers megfejtett egy papirusztekercset, amely i.e. 1550 környékéről származik. Ebben 22 példát találunk, amelyek a fokhagymát gyógyszerként ajánlják, többek között szív-, fej- és női panaszok, valamint harapás okozta sérülések gyógyítására.
Még egy érdekesség: Vasco da Gama saját kezűleg írt hajónaplójában, hogy társai mézbe mártott fokhagymát rágtak vitalitásuk megőrzésére. Aki náthás volt, annak apróra vágott fokhagymát tartottak az orra alá, hogy belélegezze. – Ezt a módszert ma is alkalmazhatjuk meghűléses panaszoknál. fokhagyma-eves-02

A tudósok még napjainkban is kutatják a fokhagyma titkait:

Laboratóriumi kísérletekkel bizonyított, hogy a fokhagyma nedve csökkentheti a vérnyomást. –> Egy kölni professzor, Hans Reuter a közelmúltban fejezte be a fokhagymára vonatkozó, nagyszabású kísérleteit, és azt a következtetést vonta le, hogy a fokhagyma a szintetikus gyógyszerekkel is versenyképes lehet. Megállapítása szerint a fokhagyma normalizálja a vér zsírszintjét, ezért megelőző kúrával jelentős mértékben csökkenthető a szívinfarktus veszélye. Azt is bebizonyította, hogy mérgezés esetén a fokhagyma az emésztőcsatornában leköti a toxinokat, gyógyítja az érelmeszesedést, féregüző, értágitó, csökkenti a szédülést, fejfájást stb.

Sok hasznos, egészségvédő, gyógyító hatása van. Az őszi-téli meghűléses idő-szakban még nagyobb az egészségvédő szerepe, mert természetes antibiotikum a megfázásos betegségek gyógyításában.

– Fontos hatóanyagai az illóolajok, fehérje, karotin, B1-, B2-, C-vitamin, kolin, jód, kálium, nátrium, magnézium, vas, cink, mangán, réz, szelén, amelyek az  egészséges élet feltételei.

– Sok szexológusnak az a véleménye, hogy a fokhagyma előkelő helyen áll a szexualitást fokozó szerek között. Az állítás igazolásául a „fokhagymafüggő” népek, az olaszok, a görögök, a zsidók, az arabok, valamint a kaukázusiak aktivitását hozzák fel. Napjainkban már kapható olyan fokhagymapor, amelyből kivonták a fokhagyma jellegzetes illatát, de hatása ugyanaz, mint a nyers fokhagymáé.

– Amennyiben valaki átható szaga miatt kerüli a fokhagyma fogyasztását, jó módszer, ha apróra vágja, megvizezett ostyába helyezi, és úgy veszi be, mint az orvosságot. így nem érezni kellemetlen szagát, de gyógyító hatását a szervezetben mégis kifejti. – Elég nehéz teljesen megszabadítani a fokhagyma szagától a szervezetet, mert az illóolajok gőzei a bőrön át is távoznak. Megpróbálhatjuk a következő módszert: fogyasztás után mentolos fogkrémmel mossunk fogat, igyunk egy csésze nyers tejet, és rágjunk petrezselymet vagy szemes-kávét.

717
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

9879

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]