8 leggyakoribb téma

Ismerkedjen meg közelebbről különböző hagymafélékkel!

792
HOZZÁSZÓLÁS:

A fokhagyma (Allium sativum)

A liliomfélék családjába tartozik. Őshazája Közép-és Nyugat-Ázsia (kirgiz sztyepp). Már az ókorban eljutott a földközi-tengeri országokba. Az egyiptomiak, görögök, rómaiak és az ázsiai népek állandóan termesztett és fogyasztott növénye volt.

A régi arab orvosok gyógyszerként használták különböző betegségek gyógyítására. Gyógyászati jelentősége később is megmaradt. Hazánkban jelenleg is igen nagy a táplálkozási jelentősége. Egyik legnagyobb tápláló értékű zöldségnövényünk!

Értékét elsősorban nagy szárazanyag- és fehérjetartalma adja. Jellegzetes szagát a benne levő fokhagymaolajtól kapja, amelynek baktericid hatása van.

Legnagyobb magyarországi termesztési területe Csongrád megyében van.

Hatás, hatóanyag:

A hagyma az allicin és más kéntartalmú vegyületek valóságos gyára, amely anyagok főleg a nyálkahártyákon erős antibakteriális hatást fejtenek ki. Már a hagyma aprításakor a légzéssel bejutó anyagok is dezinficiálják az orr, a szájüreg és a torok nyálkahártyáját.

A hagymában lévő illóolajak és flavonoidok (növényi antioxidáns védőanyagok) is gyógyhatásúak. Tapasztalatok szerint étvágyszabályzó hatása ismert.

Sok kedély- illetve egészségi állapotot javító folsavat, C-vitamint tartalmaz. Vasban is gazdag. Ezenkívül sok cinket vesz fel a talajból és ezt a ritka nyomelemet pótolja a szervezetben.

Fentieken túl a hagyma fokozza a stresszállapotot helyreállító hormonok termelését.

A Vöröshagyma (Allium cepa)

A liliomfélék családjába tartozó vöröshagyma vadon egész Ázsiában előfordul.

Őshazája feltehetően Iránban van: ott kezdték először termeszteni, onnan került Egyiptomba is, ahol a Nílus menti területeken terjedt tovább termesztése. Később innen átkerült Görögországba, ahol már az időszámítás előtt néhány évszázaddal több fajtája is ismert volt. Görögországból a Római Birodalomba, majd Nyugat-Európába került.

Közép-Európában az V-VI. században jelent meg, és a szláv népek Bizánctól és Rómától vették át.

Hazánkban is régóta termesztik, a Makó környéki hagymatermesztés kialakulásának idejét pontosan nem ismerjük. Az első írásos feljegyzés az 1800-as évek elejéről származik. A hagyma ma is az egyik legfontosabb export zöldségnövényünk.

Táplálkozási jelentősége nagy ⇒ Mint fűszert ételek ízesítésére, továbbá saláták készítésére és zöldhagymaként nyersen is fogyasztjuk.

Hatás, hatóanyag:

“A hagyma az allicin és más kéntartalmú vegyületek valóságos gyára, amely anyagok főleg a nyálkahártyákon erős antibakteriális hatást fejtenek ki. Már a hagyma aprításakor a légzéssel bejutó anyagok is dezinficiálják az orr, a szájüreg és a torok nyálkahártyáját. A hagymában lévő illóolajak és flavonoidok (növényi védőanyagok) is gyógyhatásúak. Szabályozza az étvágyat. Sok kedélyállapotot javító folsavat, C-vitamint tartalmaz. Vasban is gazdag. Sok cinket vesz fel a talajból és ezt a ritka nyomelemet pótolja a szervezetben. Fentieken túl a hagyma fokozza a stresszállapotot helyreállító hormonok termelését.” – Írtuk fentebb a fokhagymánál a vöröshagymára is érvényes megállapítást.

A Póréhagyma (Allium porrum L.)       

Az úgyszintén a liliomfélék családjába tartozó póréhagyma őshazája a Földközi-tenger partvidéke, ahol vad változatai még ma is megtalálhatók. Ősalakja évelő.

Termesztése régi keletű, az egyiptomiak, görögök és rómaiak már ismerték.

Hazánkban eddig nagyobb mennyiségben magnak termesztették Makó környékén. Nyugat- és Dél-Európa országaiban a rendszeresen fogyasztott növények közé tartozik.

Főleg levesízesítőnek használják, de zöldhagymaként is fogyasztják.

Hatás, hatóanyag:

Kora nyári időszakban talán a legjobb ízű zöldségnövény. Allicint tartalmaz, amely megelőz betegségeket, csillapítja a tüneteket és gyógyító hatással is bír, C-vitamin tartalma jelentős.

A póréhagyma nyomelemeket is felszív a talajból, különösen cinket (kötőszövethez, az erek falához, a hormonok képzéséhez és a libidóhoz szükséges), mangánt (fokozza az anyagcserét, a szexualitást és a haj színét adja) és szelént (immunstimuláló hatású).

792
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

9879
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]